Welke mogelijkheden heb je op het gebied van ontharing?

Met het huidige lenteweer en de aankomende zomer gaan je gedachten ongetwijfeld weer uit naar het ontharen van een aantal lichaamsdelen. Ongetwijfeld ben je hier niet alleen in de zomer mee bezig maar het is vaak wel het moment waarop dit onderwerp aan de orde komt. Er heerst wellicht een beetje een taboe op dit onderwerp maar tegenwoordig geven talloze influencers verschillende tips voor ontharen.

Voor het ontharen heb je verschillende mogelijkheden. Natuurlijk is het afhankelijk van de plek die je wil ontharen welk hulpmiddel je gebruikt. We hebben een aantal mogelijkheden voor jou uitgezocht.

Scheren

De meeste bekende mogelijkheid om te ontharen is hoogstwaarschijnlijk scheren. Dit is ook ongetwijfeld de makkelijkste en snelste manier om van die ongewenste haren af te komen.

Bij het scheren van de haartjes maakt het niet uit wat de lengte van deze haartjes is. In principe kan je dit altijd doen. Hierbij is het wel belangrijk dan je een scherp scheermesje hebt.

We raden het absoluut af om droog te scheren. Zorg altijd voor een scheergel of scheer het onder de douche om het proces soepeler te laten verlopen. Dit draagt ook bij aan een gladder resultaat van het lichaamsdeel.

Het ontharen met behulp van een scheermesje is een tijdelijke oplossing. Dit komt omdat je de haartjes afsnijdt en niet het volledige haarzakje eruit trekt. Hierdoor blijft de haar vanuit dat zakje groeien. Als je voor langere tijd een glad oppervlakte wil hebben dan moet je iedere dag scheren.

Ontharingscrème

Ontharingscrème is een crème die je op de plekken kan smeren waar je de ongewenste haartjes wil verwijderen. Een ontharingscrème is geheel pijnloos en levert snel het gewenste resultaat op. Hierdoor is dit voor velen een aantrekkelijke optie.

De ontharingscrème kan je vaak pas aanbrengen als de haartjes een bepaalde lengte hebben. Maar als je de ontharingscrème hebt aangebracht dan laten de haartjes na een aantal minuten al los. De crème tast de structuur van de haartjes aan wat er voor zorgt dat de haartjes verzwakt worden. Wanneer je de crème wegveegt breken de haartjes vervolgens af, waardoor ze verdwijnen. Bij deze meeste ontharingscrèmes worden de haartjes tot net onder het huidoppervlak verwijderd.

Bij de aanschaf van een ontharingscrème moet je goed opletten op welk lichaamsdeel de crème gericht is. Zo is er een speciale crème voor je gezicht, voor je lichaam en voor je benen.

Epilator

Een andere mogelijkheid voor ontharen is het gebruik van een epilator. Een epilator is een elektrisch apparaat met kleine ronddraaiende klemmetjes. Deze klemmetjes trekken de haartjes een voor een uit de huid. De haartjes worden er met wortel en al uitgetrokken.

Voordat je een epilator kan gebruiken, moeten de haartjes ook hiervoor een bepaalde lengte hebben. Als de haartjes nog de kort zijn dan kan de epilator deze niet te pakken krijgen en heb je er dus in principe niks aan.

Het gebruik van een epilator is niet geheel pijnloos. Mocht je er een aanschaffen dan is het wellicht verstandig om te kijken naar een epilator die je ook onder de douche kan gebruiken. Dit is minder pijnlijk dan wanneer je het droog gebruikt.

Het resultaat wat je met een epilator krijgt is voor een glad lichaamsdeel voor een langere periode, doordat de wortels van de haartjes ook uit de huid getrokken worden.

Waxen/harsen

Door gebruik te maken van de wax/hars methode worden de haartjes volledig met hun wortel uit je huid verwijderd. Dit zorgt ervoor dat de haartjes voor een langere periode wegblijven.

Maar ook hier is het van belang dat de haartjes iets langer zijn, zodat het optimale resultaat behaald kan worden. Als de haartjes een halve tot een hele centimeter zijn dan is het voldoende.

Echter is deze methode niet geheel pijnloos. Er wordt een kleverig ‘papiertje’ op je huid gelegd. Vervolgens wordt dit er in één snelle beweging eraf getrokken. Uiteindelijk is de pijn afhankelijk van jouw pijngrens en zal het naarmate je het vaker doet minder pijn gaan doen maar bereid je wel voor op pijn.

Laseren

Tot slot is er nog een andere manier die tegenwoordig steeds populairder wordt. Dit komt ongetwijfeld doordat veel influencers hier promotie voor maken. Het gaat hierbij om het laseren van de haren. Dit is een techniek waarbij de haren voorgoed weg blijven.

Door middel van gebundeld licht worden de haartjes weg gelaserd. Door het pigment in de haren wordt het licht geleidt naar de voedingsbodem. In de voedingsbodem wordt het omgezet in warmte. Dit heeft als gevolg dat het haarzakje definitief verwijderd wordt. Hierdoor is het onmogelijk dat er nieuwe haargroei ontstaat.

Bij deze methode wordt alleen het haar vernietigd dat in de actieve groeifase zit. Hierdoor is het noodzakelijk dat er meerdere behandelingen gevolgd worden, zodat alle haren een keer in de actieve groeifase zijn geweest en hierdoor allemaal vernietigd worden.

Een absoluut voordeel van het laseren is dat het vrijwel pijnloos is. Dit zorgt ervoor dat het voor jou goed vol te houden is om deze behandeling voort te zetten. Daarbij komt ook dat de haren permanent verwijderd zijn en je er voor de komende jaren (in principe) van het ontharen af bent.

Echter is deze techniek wel erg prijzig. Dit komt doordat er meerdere herhalingsbehandeling nodig zijn voor het optimale resultaat. Tevens duurt het een aantal weken/maanden tot het gewenste resultaat, omdat er enige tijd tussen de behandelingen zit. Als je dus vooral in de zomer van je haartjes op bepaalde plekken af wil zijn dan is het handig om deze behandeling al in de herfst of winter te starten, zodat je voldoende tijd hebt en het gewenste resultaat daadwerkelijk in de zomer bereikt is.

De leukste cadeauwinkels van Nederland!