Wat is een goede verzorging voor je mond?

Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en daar hoort een goede mondverzorging natuurlijk ook bij. Als je je mond slecht verzorgt veroorzaakt dat een slechte adem en dat wil niemand. Daarnaast ziet vrijwel niemand de tandarts als een leuk bezoekje dus zorg goed voor je mond.

Wat voor tandenborstel kan je het beste gebruiken?

Het eerste advies wat hier gegeven kan worden is dat je je tanden twee keer per dag minimaal twee minuten moet poetsen.

Daarnaast is er inmiddels wetenschappelijk bewijs dat een elektrische tandenborstel beter is dan een gewone tandenborstel. De elektrische tandenborstel maakt het tandvlees gezonder en verwijdert de tandplak grondiger. Dit komt doordat de elektrische tandenborstel zelfstandig de juiste bewegingen maakt om de tanden goed te poetsen. Ondanks dat een elektrische tandenborstel een groter bereik heeft dan een gewone tandenborstel is het wel belangrijk dat je zelf langs alle tanden gaat. Ook de tanden achterin.

Tevens zijn de handgrepen van een elektrische tandenborstel beter afgestemd op de vorm van jouw hand. Hierdoor kan je de tandenborstel makkelijker vasthouden.

Tegenwoordig is het ook mogelijk dat een elektrische tandenborstel over een poetsdruksensor en een ingebouwde timer beschikt. De poetsdruksensor zorgt ervoor dat je niet te hard drukt op je tanden gedurende het poetsen. De ingebouwde timer geeft na twee minuten poetsen een signaal af, zodat je weet dat je de twee minuten hebt aangetikt en dat je lang genoeg gepoetst hebt.

Zie je dat de haarbosjes uit elkaar gaan staan? Dan is het tijd dat je de tandenborstel gaat vervangen. Is het na drie maanden nog niet het geval dat de haarbosjes uit elkaar staan dan wordt alsnog geadviseerd om de tandenborstel te vervangen. 

Wat kan ik nog meer doen voor een goede mondverzorging?

Het gebruik van de juiste tandpasta is ook een gratis tip van ons! Door gebruik te maken van fluoridetandpasta worden de tanden sterker. Fluoride zorgt voor sterker tandglazuur en is in zuur minder goed oplosbaar. 

Voor de dagelijkse verzorging van je gebit wordt ook geadviseerd om gebruik te maken van producten die tussen je tanden en kiezen zorgen voor een goede reiniging. Dit is mogelijk door het gebruikt van tandenstokers, ragers en flosdraad. Als je tussen je tanden en kiezen niet goed reinigt kan dit voor ontstekingen zorgen.

Met een tandenstoker kan je bij een kleine ruimte tussen je tanden en kiezen. Als je met de tandenstoker heen en weer gaat dan reinig je dit gebied. Een rager wordt vaak gebruikt als de ruimte tussen je tanden en kiezen wat groter is dan normaliter. Tot slot kan met een flosdraad ook bij de kleine ruimte tussen je tanden en kiezen komen.

Tegenwoordig bestaan er ook flosapparaten. Dit zijn elektrische apparaten die schadelijke bacteriën en vuil verwijderen. Dit apparaat komt op plekken waar een tandenborstel en een gewoon flosdraad niet bij kunnen.

Tot slot is het ook van belang dat je tweemaal per jaar naar de tandarts gaat. Hier wordt je gebit gecontroleerd en krijg je eventuele begeleiding bij een betere mondverzorging. De tandarts heeft ook de mogelijkheid om je door te sturen naar een mondhygiënist of een preventiemedewerker.

Heeft voedsel effect op een goede mondverzorging?

Voeding is ook een belangrijk aspect voor een goede mondverzorging. Het is belangrijk om geen zure producten te gebruiken één uur voordat je je tanden gaat poetsen. Zuur tast namelijk het glazuur aan. De tandenborstel en tandpasta hebben een schurende werking. De combinatie van zure producten en tandenpoetsen binnen één uur zorgt er dus voor dat je je tandglazuur makkelijk kan wegpoetsen. Het gevolg hiervan is een gebit dat sneller slijt.

Het consumeren van suikervrije kauwgom zorgt voor bescherming van je gebit. Door te kauwen op de kauwgom wordt in je mond speeksel geproduceerd. Speeksel zorgt voor de neutralisering van zuren uit voedsel en dranken. Hierdoor beschermt het je gebit tegen tanderosie.

Zoals eerder gezegd heeft voeding ook een grote invloed om de gezondheid van je mond. Door het eten van veel suikers, zuren en tussendoortjes gaat de gezondheid van je mond achteruit. Om te beginnen heeft het aantal eetmomenten op een dag al invloed op de gezondheid van je gebit. Je speeksel krijgt tussen de maaltijden/tussendoortjes tijd om de zuren uit de tandplak te neutraliseren. Indien je vaak aan het eten of aan het snacken bent dan heeft je mond niet de tijd dit te herstellen. Hierdoor is het van belang dat je maximaal zeven eetmomenten op een dag hebt. Dit kan je verdelen over drie maaltijden en vier momenten waarop je een tussendoortje consumeert.

Daarnaast is het van belang dat je je bewust bent van wat je eet en drinkt. Elk soort voedsel bevat suikers en zetmeel maar deze voedingsmiddelen kunnen we heel belangrijk zijn voor de rest van je lichaam zoals groente, zuivel en pasta. Deze producten heb je nodig om goed te consumeren. Echter worden in bijvoorbeeld frisdrank, chips en snoep extra suikers toegevoegd. Dit is voor zowel je lichaam- als mondverzorging niet goed.

Tot slot is een glas verse vruchtensap gezond maar zit dit tegelijkertijd ook vol met zuren. De zuren tasten je tandglazuur aan wat niet goed is voor je gebit. Dit is ook het geval met fruit, want dat bevat ook veel suikers en zuren. Hierdoor is wisselend eten ook van belang.

De leukste cadeauwinkels van Nederland!